På bakgrunn av dette søkte Diakonhjemmet Omsorg midler for å øke kompetansen blant ansatte i å vurdere smerter hos personer med demens. Med i prosjektet er også Diakonhjemmet Sykehus, VID vitenskapelige Høgskole, Ahus og Sykehjemsetaten (SYE) som bidrar inn i prosjektet med sin kompetanse.
– Samarbeidet med SYE er veldig godt, og det er også fint å få mulighet til å samarbeide med to kommunale sykehjem, sier prosjektleder og fagdirektør i Diakonhjemmet Omsorg Benedicte Sørensen Strøm. Dette arbeidet henger godt sammen med Diakonhjemmet Omsorgs fokusområder demens og palliasjon.
Simulering som læremetode
Ressurssykepleiere er målgruppen for kurset, hvor målet er å bruke simulering som metode for å lære bruken av MOBID2. Etter å ha gjennomført teoriopplæring i smerter, med utgangspunkt i konseptet fra Aldring og helse, skal de igjennom simuleringskurset som skal gi dem kompetanse og erfaring i bruk av smertekartleggingsverktøyet MOBID2. Her skal sykepleierne lære seg å vurdere smerten ved å registrere adferd og intensitet når beboeren går igjennom bestemte øvelser.
I år gjennomføres kompetansehevingen på seks sykehjem i Oslo. Som vil si ved Diakonhjemmet Omsorgs fire sykehjem (Hovseterhjemmet, Sagenehjemmet, Ammerudlunden og Nordberghjemmet) i tillegg til Vinderenhjemmet og Ullern sykehjem.
Forskning på simulering
Simen Steindal, professor ved Institutt for sykepleie ved VID vitenskapelige høgskole, skal forske på prosjektet. Han skal se på om og hvordan simulering i smertekartlegging hos pasienter med demens fremmer sykepleieres evne til å kartlegge smerte hos pasienter med demens som ikke er i stand til å kommunisere. Fokusgruppeintervjuer med sykepleiere som har gjennomført simuleringen skjer i løpet av høsten 2024.
Håper på flere kurs
-Dersom evalueringen av kursene ved de seks sykehjemmene er positive, er det uttrykt interesse for videreføring av denne type kompetanseheving, sier Benedicte Sørensen Strøm. Vi håper da å kunne fortsette prosjektet i 2025 og involvere flere sykehjem i Oslo.