Foto:Pål A. Berg / Diakonhjemmet Stiftelse

En årsturnus for et godt arbeidsmiljø

Heltidskulturprosjektet materialiserer seg, og fra mars/april skal flesteparten av de ansatte ved Diakonhjemmets sykehjem for første gang følge en årsturnus.

Årsturnusen er en del av det store heltidskulturprosjektet som det allerede har vært arbeidet med en stund.

En årsturnus er en mer helhetlig tilnærming til turnusplanlegging og gir ansatte bedre mulighet til å balansere arbeid og fritid. I tillegg muliggjør en årsturnus langtidsplanlegging, hvor avdelingsleder kan bemanne kjent fravær med i størst mulig grad faste ansatte. Faste ansatte kjenner driften, beboeren, kollegaene og rutinene. Det å ha faste folk på jobb, gir en god arbeidsdag for alle, også for beboerne som føler trygghet og trivsel når det er kjente ansatte som kommer på vakt.

Involverer ansatte

 --Det er mye arbeid med å omstille seg til en heltidskultur, sier Hanne Fosser, prosjektleder Heltidskultur Diakonhjemmet Omsorg. --Det er behov for mye ny kunnskap for å få dette til, og prosessen blir derfor tidkrevende, fortsetter hun.

Heltidskulturarbeidet er endrings- og omstillingsprosesser som krever at det jobbes godt med kultur igjennom blant annet forankring, refleksjon, informasjon og drøftinger. For at endringsarbeidet skal fungere må ansatte, ledelse og hovedtillitsvalgte være med.

Medarbeiderdrevet innovasjon

-Heltidskulturarbeidet kalles en medarbeiderdrevet innovasjon. Det vil si at det er dem det gjelder som arbeider med endringen. Det ender opp i en tjenestestyrt bemanning, der det er oppgavene som styrer bemanningen igjennom døgnet og uken, forteller Fosser.

Lederne er blitt kurset i arbeidet med bemanningsledelse, slik at de har det rette verktøyet for endringen.

Behovet for heltidskultur

Mangel på helsepersonell og en befolkning som blir eldre, er en viktig årsak til at arbeidet med heltidskultur er satt i gang. Det er behov for nytenking for å løse oppgavene. Dette er noe ansatte i Diakonhjemmet Omsorg har fått forståelse for, og det arbeides derfor med en kulturendring.

Oppgavedeling

Et begrep som går igjen i debatten om mangel på helsepersonell er ordet oppgavedeling. Heltidskultur innebærer enda flere elementer enn årsturnus. Oppgavedeling er også en del av denne endringen, for det viser seg at mange oppgaver kan løses på et lavere kompetansenivå, men innenfor loven. Med oppgaveforskyvning menes for eksempel at en oppgave som tidligere har vært utført av en sykepleier nå gjøres av en helsefagarbeider. Forutsetningen er at helsefagarbeideren får målrettet opplæring.

Samarbeid og forskning

Diakonhjemmet Omsorg samarbeider med flere i dette prosjektet. Nav støtter prosjektet økonomisk igjennom Heltidspotten, et program som forvaltes av Arbeids- og inkluderingsdepartementet. I tillegg er Diakonhjemmet Omsorg også med i følgeforskningen av dette prosjektet som utføres av FAFO. FAFO har lang erfaring med å utføre forskning på tema som heltid, forbedring av organisering og kvaliteten i velferdstjenestene.

Må holde fokus

--Dette er et arbeidskrevende omstillingsarbeid for våre sykehjem, sier Hanne Fosser, og det vil ta tid før resultater av årsturnusen blir synlige. Derfor er det viktig å holde fokus på hvorfor vi gjennomfører dette – nemlig for å få kontinuitet i bemanningen for beboerne og gode arbeidstidsordninger for de ansatte.